Rålambska dräktboken

Den 'Rålambska dräktboken ' är en handskrift i Kungl. biblioteket, en 20 cm hög volym i brunt pappband med skinnrygg. På ryggen sitter en röd titellapp med påskriften "Turkiska klädedrägter". Den innehåller minatyrer - från början 137, nu endast 121 st - i tuschteckning med gouachefärger och förgyllning, föreställande turkiska ämbetsmän, befattningshavare och folktyper. Sist i volymen sitter ett blad med sex medaljonger föreställande bl.a. persiska kungar målade i avvikande stil och med persiska påskrifter.

Teckningarna förvärvades 1657-58 i Konstantinopel av Claes Rålamb som dessa år var svenskt sändebud vid Höga Porten. Volymen kom till Kungl. biblioteket 1886 tillsammans med den Rålambska handskriftssamlingen och har signum Cod.Rål. 8:o nr 10.

Bladens dimensioner är i regel omkring 14,5 x 10 cm. De flesta är på fram- eller baksidan försedda med påskrifter på svenska, franska, italienska eler latin med upplysning om vad de föreställer. Åtskilliga av anteckningarna är av Claes Rålambs egen hand. 51 blad har också på baksidan en volyms- och sidbeteckning. Den förefaller hänvisa till någon beskrivning, eftersom blad med sammanhörande motiv i många fall har samma sidbeteckning. Under slutet av 1700-talet monterades teckningarna i den nuvarande volymen, alltid som högersidor men omväxlande i över- och underkant. De har tidigare varit monterade både som höger- och vänstersidor.

Detta är en typ av bildalbum med blandat innehåll - en s.k. muraqqa - som är väl representerad i europeiska bibliotek. De mest högklassiga har tillkommit i hovkretsar. Ett dylikt album i Topkapi-museet, som skildrar en omskärelsefest vid sultanens hov 1720, återges här. Andra, som vårt, är utförda i en mera schematisk och karikatyrartad stil. Dessa har säkerligen varit avsedda för utländska besökare i likhet med de 'pittoreska' fotografier av olika folktyper som var vanliga under 1800-talet och än i dag kan återfinnas på vykort. Bilderna kan också ha tjänat som stöd för minnet i fråga om de olika befattningshavarnas namn och karaktäristiska klädsel.

Åtskilliga av hovfunktionärerna i vårt album återfinns också på de 'Rålambska processionstavlorna', 20 målningar föreställande sultanens uttåg till Adrianopel, vilka har varit i släktens ägo men nu hänger på Nordiska museet. Den svenska texten på tavlorna kan i många fall förklara svårförståeliga anteckningar på miniatyrerna. Claes Rålamb har i sin dagbok från resan utförligt beskrivit uttåget, som år 1657 ägde rum den 24 september. Det finns åtskilliga paralleller mellan miniatyrerna och dagbokens text, som också kan förklara några av albumets anteckningar. Det är emellertid mindre sannolikt att pagineringen på bildernas baksidor syftar på Rålambs dagbok, vars original inte är bevarat. Hänvisningarna gäller ett verk i 4 volymer med upp till 700 sidor, och den bevarade avskriften av Rålambs dagbok omfattar endast en volym om 504 sidor.

De stilistiska likheterna mellan detta album och ett par andra, av vilka ett publicerades av Franz Taeschner 1925, föranledde Oscar Wieselgren 1926 att anta att de var av samma hand. Vilhelm Jacobowsky framlade 1937 hypotesen att Rålambs album skulle ha varit målat av en polack i turkisk tjänst, Albert Bobowsky eller Ali Bek, detta med stöd av uppgifter i Rålambs dagbok och räkenskaper. Miniatyrernas stil är emellertid rent turkisk med blott enstaka anknytningar till västeuropeiska motiv. Karin Ådahl har i stället antagit att Bobowski har målat processionstavlorna.
Göran Bäärnhielm
Litteratur
And, M., Turkish miniature painting : The Ottoman period. - Istanbul 1982.
Bassano, L., Costumi et i modi particolari della vita de' Turchi. - München 1963 (nytr. av orig. Rom 1545).
Gibb, H.A.R. & Bowen, H., Islamic society and the West. 1:1.2. - London 1950-57.
Hetzer, A., Turcica. - Bremen 1986. - S. 76-79.
Hiltebrandt, C.J., C. J. Hiltebrandt's dreifache schwedische Gesandtschaftsreise (1656-1658), utg. F. Babinger. - Stockholm & Leiden 1937. - (Historiska handlingar ; 30:2).
Jacobowsky, C. V., "Var Albertus Bobovius - Ali Bec, den lärde 'Pålniske Turcken', miniatyrmålare?". - I: Svenska Orientsällskapets årsbok (1937), s. 39-50.
Mantran, R., Istanbul dans la seconde moitié du 17e siècle : essai d'histoire institutionnelle, économique et sociale. - Paris 1962.
Rålamb, C., Diarium under resa till Konstantinopel 1657-1658, utg. gm Christian Callmer. - Stockholm 1963. - (Historiska handlingar ; 37:3).
Taeschner, F., Alt-Stambuler Hof- und Volksleben. En türkisches Miniaturalbum aus dem 17. Jahrhundert. 1. - Hannover 1925.
Titley, N. M., Miniatures from Turkish manuscripts : a catalogue and subject index of paintings in the British Library and British Museum. - London 1981.
Wieselgren, O., "Turkiska miniatyrer". - I: Svenska Dagbladets Söndagsbilaga 1/8 1926.
Ådahl, K., Orientalismen i svensk konst. - Höganäs 1990. - S. 91-95.


Ett tack till Mehrdad Sahba för hjälp med tolkning av de persiska texterna, till Bernt Brendemoen för hjälp med påskrifterna och till Corinne Thépaut för hjälp med bildtolkning.

Tillbaka
Till KB:s hemsida

Senast uppdaterad: 2000-09-14
Sidredaktör: Göran Bäärnhielm goran.baarnhielm@kb.se
Kungl. biblioteket / Handskriftsenheten
http://www.kb.se/hs/draktbok/infolong.htm